Noedels

Reisdagboek van Pieter en Karolien

Archief: June 2008

U bekijkt momenteel de archieven voor June 2008.

29/06: Balilalalaa

Categorie: Foto's
De laatste reeks van zeven foto's komt er aan. We hebben op het prachtige Bali vooral geluierd, maar dat belette ons niet om af en toe toch nog de camera ter hand te nemen.

In het "verre Noorden" van Bali vonden we, na het doorkruisen van een langgerekt toeristenbochtstalletjespad, deze mooie waterval. Jammer genoeg was het water net iets te koud om te zwemmen. We spreken dan ook over het Noorden van Bali...


Nog steeds in dat verre Noorden konden we wel plonsen in deze thermische baden. Stinkend goedje wel, zo'n hotspring.


Oost-Bali wordt gedomineerd door een indrukwekkende vulkaan, omringd door ubergroene rijstvelden.


Deze tempel had een toeristendorp waar Chinezen jaloers op zouden zijn, en geloof ons, dat zegt alles. Toch was het zeer de moeite om de onwezenlijk grote golven te zien inslaan op de heilige rots.


Nee, we raken ze nooit beu...


Zoek de surfer...


Onze voorlaatste bestemming, het eilandje Nusa Lembogan, was een snorkel- en fotoparadijs.

28/06: Hiep hiep hoera voor Mama K!

Categorie: Algemeen
Wij zijn toch de eersten om je verjaardagswensen te sturen
want je eeuwige jeugd is in Azië al wat langer aan het duren
Er liggen nu nog wat tijdzones tussen
vandaar deze slechts virtuele kussen

Maar na tien maanden is het mooi geweest
dus over een paar dagen is het dubbel feest
Noedelsmurf staat te trappelen om de kussen in levende lijve te geven
En wij willen hem daar maar al te graag in bijtreden!

Gelukkige verjaardag!

27/06: 't Zen de leste...

Categorie: Algemeen
De laatste lokale bus is een feit, vanaf nu nemen we alleen nog taxi's en vliegtuigen, allemaal op weg naar huis. Over een week is het zover en zijn we alreeds aan het genieten van de onvermijdelijke jetlag!

We zorgen er nu al voor dat ons spijsverteringsstelsel wat tijd krijgt om aan te passen: het ontbijt en de lunch zijn nog steeds de gebruikelijke pannenkoeken en noedelsoepen, het diner is de laatste dagen erg Westers getint, met Mexicaanse kruiden, echte kazen en gebakken pattatjes! (Uiteraard aan dumpingprijzen, het blijft tenslotte Indonesië.)

Rest ons nog een verblijf in een poepchic resort, een foto-opdracht aldaar en de voorbereidingen treffen voor onze thuiskomst. Oh sorry, dat laatste is voor jullie...

25/06: Nusa Lembogan - Ubud

Categorie: Reisroute
Met de boot - vertrek Nusa Lembogan: 08.30 - aankomst Sanur: 09.30

Met de bus - vertrek Sanur: 10.55 - aankomst Kuta: 12.00

Prijs voor het geheel: 6,20 euro pp

23/06: Kuta - Nusa Lembogan

Categorie: Reisroute
Met de bus - vertrek Kuta: 10.00 - aankomst Sanur: 10.45

Met de boot - vertrek Sanur: 11.00 - aankomst Nusa Lembogan: 12.00

Prijs voor het geheel: 6,20 euro pp

22/06: Internationale geneugten

Categorie: Algemeen
Multiculturaliteit alom! Op het zalige Bali lagen we in de namiddag met een stel Nederlanders aan het zwembad (yep, die van op Flores), 's avonds hebben we een inleiding in de wondere Japanse keuken gekregen van een Canadees koppel dat we eerder op de Filipijnen ontmoet hadden. It's a small world after all...

En ja, de kennismaking met de sushi was een succes!

Die vakantie hier gaat ons dus goed af. Morgen verkassen we naar een piepklein eilandje waar we nog wat tussen de vis gaan zwemmen. Enkel om te kijken, niet om te eten.

21/06: Met vakantie op Bali

Categorie: Algemeen
null

Groetjes uit Kuta!

17/06: Kort bericht

Categorie: Algemeen
De dagboekfragmenten van Karolien zijn duidelijk te lang.

Daarom:
Bali - warm - lekker eten - brommer - vakantie - lekkere mangosapjes - hoge golven!

15/06: Floresfoto's

Categorie: Foto's
Prachtig eiland, Flores, maar het acuut gebrek aan toeristen zorgt voor een desolate sfeer. Trieste bedoening soms dus, want we kregen regelmatig het gevoel dat we niet echt welkom waren. Een mens zou voor minder wegblijven. Toch zijn er best mooie plaatsen te ontdekken.

Het havenstadje Labuanbajo was eigenlijk niet meer dan een tussenstop doch best een leuk plaatsje om een dag te bekomen van een slopende transportmarathon.


Op een onbewoond ei-ei-eiland loopt er niemand voor je neus. Ja je voelt je er vrij want lekker lezen is de leus...


Pulau Kanawa vanuit vogelperspectief, helemaal voor ons alleen!


Bena, een ontieglijk klein traditioneel dorpje in het centrum van Flores wordt een beetje artificieel in stand gehouden maar eigenlijk is het best een bezoekje waard.


Links koud, rechts heet water. De mengeling is heerlijk om in te baden!


De markt van Bajawa bleek verrassend kleurrijk en was een fotografisch paradijs.


Kelimutu zoals wij de vulkaan ervaren hebben: in de wolken.

13/06: Dagboekfragmenten Flores - deel 2

Categorie: Algemeen
Vrijdag 6 juni: weer een busdag
... Het betere bochtenwerk maakte lezen deze keer echt onmogelijk, er circuleerden al genoeg kotszakjes in de bus... Gelukkig bleek genieten van het uitzicht een aardig tijdverblijf. Mits een paar mysterieuze pechstops kwamen we op de middag aan in Bajawa en zelfs daar een bemo regelen ging verrassend vlot. Wat jammer genoeg niet gezegd kon worden van de hotelzoektocht. Uiteindelijk zijn we gestrand in het eerste hotel dat we gekeurd hadden. Het goede goedkope restaurantje naast de deur kon echter troost bieden. In het regenachtige Bajawa viel de rest van de dag helaas weinig te beleven: internet (duidelijk in de slaapkamer van de zoon van de hoteleigenaar), wat lezen, wat manillen, sapje drinken, de laatste weken een beetje plannen en de namiddag was gevuld.
Voor het avondeten hebben we opnieuw afgesproken met Marlijn en Jan-Willem [een sympathiek Nederlands koppel dat we de dag voordien ontmoet hadden]. Zelfs een zeemzoete karaoke in het restaurant deed niets af aan de gezelligheid. ...

Zaterdag 7 juni: een topper!
... Eens de helmen- en benzinekwestie geregeld was, konden we samen met Jan-Willem en Marlijn op weg gaan naar Bena. De tocht was mooi, de kindjes langs de weg waren dolenthousiast en het dorp zelf voelde verrassend authentiek aan: Bena bleek een pittoreske nederzetting van hutjes en bizarre stenen altaren.
Nadat we het toertje langs de huizen vervolmaakt hadden, zijn we doorgereden tot we aan de dampende, smaragdgroene rivier kwamen. Hotspring gevonden! Het water was zowaar te warm om in te zwemmen dus hebben we een paadje gevolgd dat ons naar de kruising van de warme met een koude stroom leidde. Het gebrek aan zwemkledij kon ons er niet van weerhouden om ons onder te dompelen in de gratis spa. Instant Laosgevoel!
...

Zondag 8 juni: probeer maar eens een uitstap te regelen
... Het voelde aan alsof we moesten graven in de (zeer slecht bewaarde) overblijfselen van een ooit florerende toeristeninfrastructuur. En de bewoners berustten duidelijk in het lot van de vergane glorie dus zat er voor ons niets anders op dan af te wachten. Vroeg opstaan en zien wat de mogelijkheden zijn om bij zonsopgang naar de top van de vulkaan Kelimutu te gaan.
Sakkerend over het gebrek aan medewerking hebben we samen met Nassar de Brit de avond doorgebracht in het "restaurant" van ons "hotel".

Maandag 9 juni: pweut pweut pweut

Wekker om 3u30. Goed nieuws: geen bewolking, slecht nieuws: geen brommer. [onze poging om de vulkaan bij zondopgang te beklimmen viel alzo in het water]
...
We waren er inmiddels alsnog in geslaagd om een brommertje te huren dus zijn we door het prachtige landschap richting Ende gesjeesd. Daar hebben we ons ticket naar Denpasar geregeld, wat gegeten en genoedeld. Tegen 15u zijn we gezwind weer naar Moni geslalomd. En wie kwamen we daar tegen? Jan-Willen en Marlijn! We hebben met plezier de avond met hen doorgebracht en samen een flesje arak geleegd (en dat op lariamdag...). Nadien werden we nog vergezeld door een Duits koppel, een Frans gezin en een ietwat geschifte Amerikaan mét leeuw.

Dinsdag 10 juni: Kelimudju!
Poging nummer twee om de vulkaan te beklimmen, deze keer met een eigen brommer en in het gezelschap van Marlijn en Jan-Willem. Terwijl we gestaag naar boven sputterden, verdwenen de sterren alweer snel en tegen dat we de top (het laatste stukje te voet) bereikt hadden, was de hele berg in wolken gehuld. De zonsopgang is geheel aan ons voorbij gegaan, van de drie meren konden we slechts vluchtig een mistige glimp opvangen. Driewerf verhip!
...

12/06: Dagboekfragmenten Flores - deel 1

Categorie: Algemeen
Maandag 2 juni: onze eerste dag op Flores
Na bijna 12u slaap was het ferryleed alweer verteerd... en we waren nog net op tijd voor het ontbijt (jawel, banana pancake) in het hotel. Vervolgens zijn we op verkenning gegaan in het niet van enige charme gespeende Labuanbajo. Het stoffige dorp, euh stad, euh gemeente is eigenlijk niet veel meer dan één geasvalteerde baan maar de sympathieke inwoners, de overvloed aan goedkope shakes en het uitzicht over de mooie baai maken het best een angename stad om een dagje te slijten. ...

Dinsdag 3 juni: op een onbewoond ei-eiland
... Samen met een sympathiek Deens koppel werden we na ruim een uur varen gedropt op de gammele pier van Pulau Kanawa. Blijkbaar moesten we het hele eiland enkel delen met een paar kippen, katten, geiten en een enkele zwangere ree! Eens we de best gelegen bungalow hadden ingepalmd konden we op prospectie gaan. Wandelingetje maken, snorkelen, hangmat testen, (in Pitr zijn geval) berg beklimmen,... Dik owkeej!
's 'Avonds hebben we in het "restaurant" verbroederd met de Denen... zo enthousiast zelfs dat de uitbaters ons er om middernacht kwamen uitgooien omdat de generator afgezet werd.

Woensdag 4 juni: (niet zo) diep in de zee

... Terwijl ik aan het schrijven was, heeft Pitr Kanawa te land, ter zee en in de lucht (nu ja, van op de berg) verkend. Met name de Indonesische wateren hadden heel wat in petto: mooi koraal, veel verschillende vissoorten, veel (eigenlijk vieze) dikke zeesterren, véél nemo's. Allemaal gespot ondanks de ene aftandse snorkel. Nadien heeft Pitr me nog overhaald om me (ver) boven het zeeëgelmijnenveld te wagen en een kijkje te gaan nemen bij de school hippe vissen aan het eind van de pier. Very impressive indeed! ...

Donderdag 5 juni: Floresiaans busgespuis
... Nadat Pitr de bemochauffeur op z'n plaats had gezet (die vroeg uiteindelijk toch nog meer dan de afgesproken prijs) zijn we kordaat de gammele bus opgestapt. Eén lichtpuntje: de weg was in verrassend goede staat. De twee manden met vis voor en achter ons en de krappe zitjes zorgden er dan weer voor dat het toch niet té comfortabel werd. ...

11/06: Ende (Flores) - Kuta beach (Bali)

Categorie: Reisroute
Te voet van het hotel naar de luchthaven van Ende in tien minuutjes.

met een vlucht van Merpati - vertrek: 12.45 - aankomst: 14.30 - prijs: 75 euro pp

Te voet van de luchthaven van Bali naar het strand in een half uurtje, hoe cool is dat!

10/06: Moni - Ende

Categorie: Reisroute
met de bus - vertrek: 11.15 - aankomst: 13.15 - prijs: 1,10 euro pp

09/06: Bussen doorheen Flores

Categorie: Transport
Onze paar dagen luilekkeren op een eilandje voor de kust van Flores was eigenlijk niet echt representatief voor de week die we achter de rug hebben. We dachten zo, we zetten nogeens een laatste groot transportoffensief in zodat we de Aziatische bussen zeker niet gaan missen.

Ondanks (of net dankzij) alle doemverhalen in de Lonely Planet viel het busleed echter mee. We zijn dan ook inmiddels wat gewoon. Okee, de eerste bus hadden twee medepassagiers manden met niet zo verse vis mee. Op de tweede rit schalde de "muziek" zo luid door de boxen dat we gedwongen werden om die boven ons hoofd te saboteren. Een sjaaltje en wat tape verrichten wonderen op dat vlak. De derde rit begon eerder stroef maar na wat sleutelen aan de motor, konden we weer vrolijk verder, zij het op de tonen van Bryan Adams. Alledrie werden uiteraard - zoals de gewoonte is op Aziatische bussen - opgeleukt door teveel rokende venten en teveel geldaftroggelende buschauffeurs. Al goed dat we geen van beide ontvankelijk zijn voor wagenziekte want de Floresiaanse "highway" is er eentje van het betere bochtenwerk.

Doch, doch, om elke bocht verschijnt er telkens een spectaculairder uitzicht: diepe valleien, bamboe jungle, glooiende rijsttterrassen en een woeste zee. Het is dus echt niet zo'n kommer en kwel in de krappe, gammele Indonesische bussen. Alleen de chauffeurs zijn systematisch een behoorlijke pijn in de poep.

08/06: Bajawa - Moni

Categorie: Reisroute
met de bus - vertrek: 06.30 - aankomst: 13.15 - Prijs: 3.70 euro pp

06/06: Kiekjes uit Lombok

Categorie: Foto's
Veel variatie had Lombok niet te bieden, maar wat we ervan gezien hebben was zeker de moeite! Uiteraard willen jullie bewijzen... Zodoende:

Een van de vele sprankelende baaien waar we langs zijn gesjeesd met de brommer.


Niet alleen de zeezichten wekken ooohs en aaahs op, ook het binnenland kon ons bekoren.


Backpacken op de Gili's ging ons goed af. Voor jullie allemaal beginnen zeggen dat wij luierikken zijn: let vooral op de waslijn! Die siesta hebben we dus verdiend!


Dit was ons uitzicht als we 's ochtends een bananenpannenkoek aan het ontbijten waren.


Kijk hoe helder het water!


Paard en kar zijn nog verrassend vaak te zien in het straatbeeld van Indonesische dorpjes.


Een van de vele gezellige restaurantjes op Gili Air. Niet verwonderlijk dat we er een dagje extra gebleven zijn, nietwaar?


06/06: Ruteng - Bajawa

Categorie: Reisroute
met de bus - vertrek: 07.15 - aankomst: 12.30 - prijs: 2,20 euro PP

05/06: Pulau Kanawa - Ruteng

Categorie: Reisroute
met de boot - vertrek Pulau Kanawa: 07.40 - aankomst Labuanbajo: 09.10 - prijs: inbegrepen in de kamerprijs

met de bus - vertrek Labuanbajo: 10.30 - aankomst Ruteng: 15.30 - Prijs: 2 euro PP

04/06: Wist je dat...

Categorie: Wist je dat ...
... de zon hier van Oost naar Noord naar West draait (zeer verwarrend)?
... er tien percent tax extra wordt aangerekend in veel restaurants?
... er drie verschillende woorden voor rijst zijn in het Indonesisch? Nasi is de rijst op uw bord.
... Mc Donalds Halal hamburgers serveert?
... ferry's met een gemiddelde snelheid van 5 km/h door het water klieven, waardoor 40 km al gauw 8 uur op een boot betekent?
... het woord gecko eigenlijk een onomatopee is? De muggenvreters kirren af en toe uitbundig iets wat verdacht veel op "GECK-OOOO, GECK-OOOO" lijkt...
... iedereen hier zit te zagen over de dure brandstof, net als thuis? Benzine kost hier rond de 5000 Roepiah, da's 0.38 euro per liter.

03/06: Labuanbajo - Pulau Kanawa

Categorie: Reisroute
met de boot - vertrek: 12.15 - aankomst: 13.30 - Prijs: inbegrepen in de kamerprijs

03/06: Even bekomen

Categorie: Algemeen
Na ons mammoettransporttweedaagse zijn we op Flores aangekomen, waar kleine dorpjes, snorkeluitstapjes, slechte busritten en een ertg speciale vulkaan op het programma staan. Het zal het laatste stukje echt avontuur zijn van deze reis, want daarna vliegen we terug naar Bali, om de laatste twee weken volop te genieten van niet-backpacken! Behalve natuurlijk op banana-pancake-gebied, het uberbackpackersontbijt waarmee we graag de cliches bevestigen.

Het voornemen om over land terug naar Bli te gaan hebben we alreeds laten varen. De vlucht is niet zo duur en levert een zeer aantrekkelijk alternatief voor 40 uur nonstop bussen en boten. We winnen hierdoor twee dagen, die we op dit moment aan het opsoeperen zijn op een klein eilandje, zonder inwoners, maar met hotelletje. Dit bericht is automatisch gepost, terwijl u dit leest zitten wij te genieten van een lekker sapje, met de voetjes in het witte zand uiteraard!

03/06: Bustragiek

Categorie: Transport
Het spectakel begint al voor je een voet op de bus hebt gezet. Het busstation lijkt wel een openluchttheater met overijverige verkopers die als kwetterende Rijen in een Griekse tragedie hun saga ten berde willen brengen aan allen die het ook maar een beetje willen horen. Hun onophoudelijk gekweel "Where do you go, my friend?" gaat zoals het hoort in een drama gepaard met druk gestikuleren en veel subtiele pogingen tot meelokken door een kameraadschappelijke aanraking van de arm. Wanneer die handoplegging in combinatie met het in den treure afgedreunde "You buy ticket, I give you good price, brother!" niet het gewenste effect blijkt te genereren, verwateren onze vers gesmede kameraadschappen met de Aziatische medemens echter snel.

Met het kopen van het busticket (bij uiteraard de goedkoopste aanbieder) verbrokkelt ons delicaat nieuwe sociaal netwerk zienderogen. Ticket in de hand, en enkel een in het busstation ronddolende geit mekkert ons nog vrolijk toe: "My frei-ei-ei-eind!". Na deze uitputtingsslag ploffen we verdiend in onze zitjes. Een zucht van verluchting die we slaken stokt al snel tot een killig kuchje. Onze zetels kunnen niet achteruitgeklonken worden, die van het overigens overbesekste koppel voor ons wel. Je hoeft geen kei te zijn in ruimtemeetkunde on te zien dat die combinatie onze ruimte aanzienlijk beperkt. Verder bevinden onze zetels zich helaas in de zeer nabije buurt van de WC. Ironie wil dat de deur op slot zit en de WC dus ontoegankelijk is maar desondanks een geurtje ontsnapt dat voor het welzijn van de algehele mensheid best erg ver zeg, diep in een riool blijft. En dan is er nog onze eigen stommiteit: we hebben geen trui bij de hand en dat werd al snel zwaar afgestraft door de overijverige airco, die duidelijk de ambitie had om de steeds schaarser wordende permafrost in de wereld wat aan te dikken. Wat een beginnersfout...

Mits het nodige kamasutrawerk voor gevorderden slagen we er toch in om de nacht met flarden slaap aaneen te rijgen. Zoals het hoort met onconfortabele Aziatische nachtbussen bereiken we het oosten nog voor de ochtendzon dat doet. Stretchen heeft weinig zin, wakker worden eigenlijk ook niet, er wacht ons immers nog een busrit van twee uur en een ferrytocht van 8 a 9 uur. Na Indonesische tijdsindexering zal dat in realiteit op 9 a 10 uren uitdraaien, best case scenario.

Onze vooruitzichten van de geplande terugtocht van Flores naar Bali doemen nu al als een onoverkomelijke berg voor ons op in de verte. Zelf van het meest optimistische scenario wordt de meest doorwinterde reiziger neerslachtig. De meest optimale reisroute ziet er als volgt uit: 15 uur bus + 9 uur boot + 8 uur bus + 2 uur boot + 3 uur bus + 5 uur boot = 42 uur om terug op Bali te geraken, wachttijden niet inbegrepen.

Ik kus nog liever een kakkerlak en dat wilt heel wat zeggen want de Aziatische exemplaren zijn buiten alle proportie. Vliegtuigticket boeken dus en hopen dat ik en passant geen kakkerlakken meer tegenkom.


01/06: Gili Air - Labuanbajo

Categorie: Reisroute
met de boot - vertrek Gili Air: 08.20 - aankomst Bangsal: 8.40 - prijs: 0,60 euro PP

met de minibus - vertrek Bangsal: 09.20 - aankomst Mataram: 10.30 - Prijs: 0.70 euro PP

met de bus - vertrek Mataram: 15.15 - aankomst Labuhan Lombok: 18.30 - Prijs: 12 euro PP

met de boot - vertrek Labuhan Lombok: 18.30 - aankomst Poto Tan (Sumbawa): 20.30 - Prijs: inbegrepen in busticket

met de bus (nog steeds dezelfde) - vertrek Poto Tano: 20.30 - aankomst Bima: 04.30 - Prijs: inbegrepen in busticket

met de (andere) bus - vertrek Bima: 05.45 - aankomst Sape: 07.45 - Prijs: inbegrepen in busticket

met de boot - vertrek Sape (Sumbawa): 09.45 - aankomst Labuanbajo (Flores): 19.00 - Prijs: 3 euro PPO <- Hier zitten we!