Noedels

Reisdagboek van Pieter en Karolien

Archief: January 2008

U bekijkt momenteel de archieven voor January 2008.

31/01: Tad Lo - upside

Categorie: Algemeen
De voorbije drie dagen hebben we ons genesteld in het heerlijke boerendorp Tad Lo. Ons brommerbezoekje was zo geweldig meegevallen dat we, zo gaat dat hier, voor een paar daagjes zijn teruggekeerd. Door een ongelukkig samenloop van omstandigheden (dingen vergeten en zo), misten we de laatste bus uit Pakse en moesten we al liftend de 85 km naar Tad Lo overbruggen. Gelukkig zijn de Lao's lieverdjes...

Drie pick-uptrucks later konden we - net voor donker - onze rugzakken in een sfeervolle bungalow droppen en in ons favoriet resturantje van de Laotiaanse Pap de voeten onder tafel schuiven. Het Australische koppel dat eerder Paksong onveilig maakte, kwam er even later bijzitten en met goede vriend BeerLao in de buurt lachten we samen de avond voorbij.

Lekker ontbijten, tasje koffie drinken, wat met de kaarten spelen, de varkens, kiekens, honden en kindjes aanschouwen, een voormiddag is in Tad Lo goed gevuld. Na een welverdiend middagmaal staat de zon al aardig hoog en is het tijd om het zwemgerief boven te halen en verkoeling te zoeken in een van de drie prachtige watervallen. We aanschouwen natuurlijk eerst de zorgeloze jeugd en leren zo waar het veilig spelen is in het water. Even later komen ook de olifanten erbij voor hun dagelijkse wasbeurt. Ook lokaal entertainment maar van een ander kaliber. Dan is het alweer tijd voor het avondmaal (waarvoor we steeds trouw terugkeren naar Pap) in het gezelschap Maria, een hartelijke Hollandse dame. De tweede en derde dag op Tad Lo waren, dat begrijpen jullie, heerlijk.

Tad Lo is - als toerist - een paradijs om nooit te vergeten en als bij het ochtendluieren plots nachtradio 1 uit Vlaanderen uit de boxen komt, is een krop in de keel niet ver weg. Het geluk is aan onze zijde, dat beseffen we hier maar al te goed.

31/01: Pakse - Savannakhet

Categorie: Reisroute
met de bus - vertrek: 12.10 - aankomst: 17.00 - prijs: 3 euro

31/01: Cambodiaanse hotelkamers

Categorie: Verblijf
De foto's hebben een tijdje op zich laten wachten maar voor de volledigheid willen we ze jullie toch niet onthouden. Hiergaatie!

Narin 2 Guesthouse (Phnom Penh): airco noch warm water maar dat bleek niet nodig. Gratis water en internet wel inbegrepen.
Prijs: 3.5 euro per nacht


Welcome Rooms for rent (Kampot): eigenlijk een veredeld logement bij een familie met wat kamers op overschot.
Prijs: 3.5 euro per nacht


Blissful Guesthouse (Kampot): een guesthouse met een geweldig leuke sfeer en een tuin met hangmatten erin!
Prijs: 3.5 euro per nacht


So Phy Guesthoude (Sihanoukville): een petieterige kamer maar we zaten dan ook de hele dag op het strand.
Prijs: 2.8 euro per nacht


Chhaya Hotel (Battambang): de kamer deed denken aan een internaat en het hotel in z'n geheel had meer weg van een fabriek, zo gigantisch.
Prijs: 3.5 euro per nacht


Rithyrin Villa (Siem Reap): de term villa is iets of wat overdreven maar de kamer was lekker ruim en er was een leuk gemeenschappelijk balkon.
Prijs: 4 euro per nacht

28/01: Laosleute

Categorie: Algemeen
Net terug van een driedaagse met de brommer, watervallen spotten en langs dorpjes sjeezen, het ene brengt wat nevel met zich mee, het andere aardig wat stof. Niet dat wij zo'n die hard natuurliefhebbers zijn maar de laotiaanse cascades doen elke bioleek steil achterover slaan. Oppassen dat je niet bovenaan de rand staat.

Tat Lo, onze eerste halte had naast drie alletjes op rij en charmante bungalows nog een extraatje in de aanbieding: een gigantisch schattige olifant die er haar slurf niet voor omdraaide om met de drie Noedels op haar rug een toertje door de jungle te maken en door de rivier te waden. Plat toerisme maar oh zo'n leuke ervaring. De volgende dag bracht een helrode zandweg ons op het Bolavenplateau waar het zowaar een tikje frisjes was (maar enkel 's avonds natuurlijk). Ook van dat plateau denderen verschillende stromen tientallen meters naar beneden. Niet echt materiaal om baantjes te zwemmen.

Bedekt onder een laagje oranje zand (zonnecreme + stof is een ideale combinatie om eindelijk die gegeerde bruine teint te verkrijgen) reden we langs koffieplantages door naar het eerder zielloze Paksong. We moesten er nu eenmaal blijven slapen maar eindelijk viel er geen scheet te beleven. Beer Lao en een hilarisch Australisch koppel fleurden de kille avond gelukkig toch nog op.

De derde dag zaten we alweer vroeg op ons Hondaatje, op naar nog watervallen, nog groter en spectaculairder. Vallende watermassa verveelt niet snel.

We hebben inmiddels wat speling in onze Laosplanning, die soeperen we maar al te graag op in het eerder vermelde Tat Lo, al was het maar voor het twee tafels tellende 'restaurant' van een geweldig enthousiaste laotiaanse madam.

27/01: La dolce far niente, Lao style

Categorie: Algemeen
De eerste dagen in Laos zijn ons al geweldig bevallen. Na onze transporttweedaagse hebben we ons met plezier overgeleverd aan het provinciale leven in het uiterste zuiden van het land, op een van de zogezegd vierduizend eilandjes in de Mekong. Don Khong bleek een kleine oase van rust met groene spikkeltjes (de geirrigeerde rijstvelden), in de tang genomen door twee armen van de ons inmiddels gekende stroom. Bezienswaardigheden nihil, maar dat is net wat de moeite loont. Afwisseld fluogroene en verdorde rijstvelden en vooral de met groene plukjes bezaaide Mekong boden een voldoende boeiend uitzicht. Onthaasten is hier absoluut nog niet aan de orde.

Het zalig niets doen is verleidelijk, edoch... We zijn met een lokale (en dus erg volle) bus doorgetrokken naar het al even gezapige Champassak. De overblijfselen van een Khmertempel hadden de pech dat we nog maar recent een Angkoruitstapje achter de rug hadden, dus die konden ons niet geheel imponeren. We lieten het niet aan ons hart komen, een shake op een terrasje, wederom met Mekonguitzicht, biedt ook een niet onaardig tijdverdrijf.

25/01: Relaxen op Ko Chang

Categorie: Foto's
Wij willen jullie natuurlijk voldoende informeren over ons rijlen en zeilen. Terwijl jullie het met een zwak januarizonnetje moeten stellen, zitten wij...

...'s avonds met onze voetjes in het zand te genieten van lekker eten op White Sand Beach.


...'s ochtends in de schaduw van een boom, het strand nog wat verlaten.


Het uitzicht is eerder mooi. Karolien straalt!


Vanuit het warme zeewater ziet het eiland er ook niet slecht uit.


Animatie wordt door de verschillende luxeresorts op het strand geserveerd. Wij genieten gratis.


Onze lectuur gaat goed vooruit, 't is dat we buiten het occasionele plonsje echt niet veel om handen hebben.


Bailan Bay was een pak rustiger dan White Sand Beach. Ook mooi.

25/01: Champasak - Pakse

Categorie: Reisroute
met de sawnthaew - vertrek: 8.20 - aankomst: 10.20 - prijs: 1 euro

25/01: Don Khong - Champassak

Categorie: Reisroute
met de bus - vertrek: 8.20 - aankomst: 10.20 - prijs: 0,7 euro PP

Met de tuktuk naar de dokken in tien minuten voor 0,3 euro PP
De Mekong overgestoken met de ferry in tien minuten voor 0,3 euro PP

22/01: Ko Chang - Don Kong (Laos)

Categorie: Reisroute
Van een Thais naar een Laotiaans eiland in de Mekong is behoorlijk complex en vooral tijdrovend...

» Lees Verder

21/01: Wist je dat (in Cambodja)...

Categorie: Wist je dat ...
... ze met lepel en vork eten, waarbij het vork fungeert als mes?
... er vaak twee soorten ketchup op de tafel staan? Tomaten en chili.
... je vaak je schoenen moet uitdoen voor je een gebouw betreedt?
... de Cambodiaanse Riel en de Amerikaanse Dollar allebei door elkaar gebruikt wordt, waarbij de Dollar een vaste koers van 4000 Riel heeft?
... kip het duurste vlees op de menukaart is?

20/01: Bericht vanuit luilekkerland

Categorie: Algemeen
We kunnen niet eeuwig op onze luie kont onder een palmboom blijven zitten, dus trekken we morgen door richting Zuid-Laos. Als alle bus- en treinverbindingen meezitten, vertoeven we overmorgen in Pakse...

Onze huidige verblijfplaats - het Thaise eiland Ko Chang - schijnt een natuurpark te zijn maar de resorts, bungalows en toeristenwinkeltjes geven niet echt die indruk. Het massatoerisme heeft hier zijn intrede al gedaan maar gelukkig hebben wij nog een rustig stukje strand gevonden waar we heel even vakantie hebben genomen van onze reis...

Morgen laten we het witte zand en turquoise water achter ons, op naar wat meer actie.

17/01: Na al die cultuur...

Categorie: Algemeen
...wat natuur.

Het voordeel van onze flexibele reisroute is dat we nu op een Thais eiland zitten! Morgen verhuizen we van het ene strand naar een ander tropisch lapje grond, met minder toeristen en meer eilandjes in de fraaie baai.

We doen dit uiteraard met een reden. We zouden niet zomaar op een strand gaan liggen. We moeten eigenlijk naar Laos, maar de wegen in Cambodia zijn in dermate erbarmelijke staat dat het een lange, zware en behoorlijk dure tocht zou worden. Dan maar het aangename aan het nuttige koppelen: via Thailand naar de Laosiaanse grens en en passant nog een paar daagjes zon- en zeevertier meepikken. Als dat niet slim gezien is...

16/01: Angkor details

Categorie: Foto's
Bayon heeft 54 torens met telkens vier gezichten, zodat de koning elk van de 54 provincies goed in de gaten kon houden.


De toegangspoorten van Angkor Thom, de ommuurde oude stad, zijn op zich al impressionant.


Multiculturaliteit avant la lettre! Angkor Wat was ver vooruit op zijn tijd. Of de helft is gerestaureerd, dat kan ook.


Bantaey Kdei: de dansende madammen zijn bijzonder elegant.


De vrouwelijke tempel Bantaey Srei blonk uit in sierlijkheid en detail...


...maar vrouwen kunnen soms serpenten zijn!


Oud en nieuw in een door Chinezen overgerestaureerde tempel, de Chau Say Thevoda.

16/01: Angkor overzichten

Categorie: Foto's
Zeven overzichtsfoto's van Angkor.

De tempel der tempels, Angkor Wat, bij zonsopgang, Heel vroeg en veel volk maar oh zo de moeite waard!


Baksei Chamrong is zogezegd een kleintje onder de tempels> Wie zoekt die vindt Pieter... Zo klein dus!


Bayon is vanop afstand een rommelig hoopje. Het is pas als je hem beklimt dat ie verbazingwekkend wordt. Onze favoriet.


Angkor is uiteraard niet op een dag gebouwd en verschillende stijlen zijn te bewonderen. De bergtempels bieden prachtige vergezichten over de jungle. Voor die foto's moeten jullie wachten tot we thuis zijn.


De meest gedetailleerde tempel is de Banteay Srei. Duizend jaar oud en in opmerkelijk goede staat.


Spectakel vind je ook in de overwoekerde tempels. De toegangspoort van Ta Son houdt amper stand onder het gewicht van de boom.


Thommanom is een zeer leuk tussendoortje. We wisten hem zo te waarderen dat we op de derde dag terug zijn gegaan, niet meer met de fiets zoals de eerste twee dagen, maar lekker lui met een tuktuk.
l

16/01: Siem Reap - Ko Chang (Thailand)

Categorie: Reisroute
met de bus - vertrek Siem Reap: 09.00 - aankomst Poipet: 14.15
Grensformaliteiten vlotjes afgehandeld in een uurtje
met de minibus - vertrek Aranya Prathet: 15.30 - aankomst Laem Ngop: 18.45

met de minibus op de ferry - vertrek Laem Ngop: 19.15 - aankomst Ko Chang: 20.00

Van de dokken naar het White Sand Beach met de minibus in 20 minuten.

Prijs van het geheel: 10 euro PP.

15/01: Angkor Wauw!

Categorie: Algemeen
De voorbije drie dagen hebben we ons verdiept in de wondere wereld van Angkor, ietwat simplistisch gesteld een bont allegaartje van Hindoeistische en Boeddhistische architectuur. Het moet gezegd, de tempels van de oude hoofdstad mogen er best wezen. Je zou verwachten dat wij, archeologische leken, na zeventien tempels wat verveeld naar alweer een hoop stenen zouden staren maar neen, de variatie en het vakmanschap dat van de muren druipt is veel te groot. Ziehier een selectie...

We zijn meteen voor het grote werk gegaan, de tempel der tempels, de wat der watten, de nationale trots van Cambodia: Angkor Wat. Door de ietwat megalomane koning Suryavarman de Tweede neergepoot (of althans door zijn slaven) in de twaalfde eeuw, omgeven door een gracht van 1,5 bij 1,3 km en bekroond met een toren van 55 m. De cijfers zijn echter niet half zo impressionant als het bouwwerk zelve. Maar meneer Suryavarman ging duidelijk niet alleen voor kwantiteit. De kilometers lange gallerijen bieden onderdak aan verfijnde bas-reliefs, een hindoestripverhaal avant la lettre.

Angkor is echter meer dan Wat alleen, er bleken nog verrassend veel pareltjes op ons te wachten in de jungle. Solide mastodonten in rozige zandsteen, sierlijke structuren met een overvloed aan details of eenvoudige torens... De tempels van Angkor komen in alle maten en gewichten. Zelfs de meer vervallen exemplaren bieden een geweldig schouwspel door de strijd die ze leveren met de natuur... die ze schijnbaar beetje bij beetje aan het verliezen zijn. In sommige gevallen lijkt het alsof het geheel louter nog bij elkaar wordt gehouden door de wortels van de reusachtige bomen die de tempels overwoekeren. Als grijpgrage tentakels omarmen ze de muren, die stilaan bezwijken onder de houdgreep. Niet al te gezond voor het werelderfgoed, doch bijzonder fotogeniek.

Bayon, een van onze favorieten, leek op het eerste zicht eerder brokkelig maar eens we de (overigens niet zo ergonomische) trappen waren opgeklauterd stonden we oog in oog met de giganteske gezichten die ons mysterieus toelachten uit alle hoeken. Ook Banteay Srei verdient een bijzondere vermelding. De naam (Citadel van de Vrouwen) doet het al vermoeden: deze tempel is een toonbeeld van elegantie, ongeevenaard in afwerking.

Maar ach, wat baten deze indrukken als er foto's zijn... veel foto's... Coming soon...

14/01: Fotografisch tussendoortje

Categorie: Foto's
Tijdens onze reis maken wij uiteraard meer mee dan we ooit kunnen bloggen. Ook fotografisch valt er uiteraard veel te beleven. Trouwfoto's worden hier onverwacht vaak gemaakt waardoor ik er een leuk reeksje van heb gemaakt.

Trouwen in...

...Guilin, met de typische Chinese poseerstijl.


...Guangzhou, in de Europese koloniale wijk.


...Hong Kong, alle vriendjes mogen erbij.


...Hong Kong, met mamsie en papsie!


...Saigon, op kerstdag aan de kathedraal.


...Phnom Penh, de achtergrond is mooier dan de voorgrond...


...Ankor Wat, eindelijk eens iets anders dan een wit kleed voor de bruid.

11/01: Battambang - Siem Reap

Categorie: Reisroute
met de boot - vertrek: 07.00 - aankomst: 16.00 - Prijs: 11 euro PP

10/01: De Vietnamese hotelkamers

Categorie: Verblijf
Ook in Vietnam hebben we ons een nomadebestaan aangemeten. Maar liefst elf hotelkamers hebben we uitgeprobeerd, met wisselende successen, zo mag blijken. De lijst is dus eerder lang, doorklikken is de boodschap.

» Lees Verder

09/01: Sihanoukville - Battambang

Categorie: Reisroute
met de bus - vertrek Sihanoukville: 07.30 - aankomst Phnom Penh: 11.40 - Prijs: 2,50 euro PP

met de bus - vertrek Phnom Penh: 13.00 - aankomst Battambang: 18.30 - Prijs: 2,80 euro PP

09/01: Kampot en Sihanoukville

Categorie: Foto's
Ons uitje naar de kuststreek van Cambodia was een beetje een wilde gok, maar bleek zeer de moeite.

De meeste wegen in Cambodia zijn van dit type: niet verhard en vuurrood.


Het koebeest in Kep doet niet mee aan vergane glorie en graast ongeinteresseerd in de voortuin van deze Franse villa van weleer.


Een typisch huisje op het platteland...


Nadat de Fransen hun 35 km lange bergpas geasfalteerd hadden, bouwden ze - vrome katholieken - een kerk op de berg.


Het hotel ligt er nu eerder verlaten bij, maar we hadden weinig verbeelding nodig om ons naar de hoogdagen te verplaatsen.


De stranden van Sihanoukville zijn...


...bijzonder mooi. Het water trouwens lekker warm.

09/01: Phnom Penh

Categorie: Foto's
We kunnen onze snelle fotoservice niet meer garanderen, daarvoor is er een tekort aan goede infrastructuur. Dat bederft de pret voor ons echter niet, voor jullie misschien wel.

Het icoon van Phnom Penh is haar koninklijk paleis waar dat van Laken een barak tegen lijkt.


Op oudejaarsnacht hebben de Cambodianen hun zin voor kitsch bovengehaald. Wij konden het wel smaken.


De details in het paleis zijn verbluffend.


Er lopen veel monniken rond in de hoofdstad en ze doen echt geen moeite om incognito buiten te komen.


Elke dag worden op dit plein de restaurants 's middags opgebouwd en 's nachts opnieuw afgebroken. Let ook op de eerder overladen voertuigen op de achtergrond. Dat doen ze ook met mensen!


De grote marktplaats in het centrum van de stad zou een van de grootste koepelstructuren ter wereld zijn.


Minder vrolijke beelden komen uit een voormalige gevangenis van de Rode Khmer. Dit schooltje werd in sneltempo omgebouwd en zou voor bijna tienduizend burgers de dood betekenen. Ze werden een voor een gefotografeerd door hun beulen voor ze werden afgemaakt.

08/01: Ho Chi Minh City

Categorie: Foto's
Het wordt steeds warmer en dus maakt de heerlijke straffe koffie uit Hanoi plaats voor de variant met ijs en suiker. Massa's suiker! Karolien kan het niet aan en drinkt een ijsthee, ook met massa's suiker, uiteraard.


Kerst op z'n Vietnamees. Foute boel.


Net als in Hanoi zijn Saigons straten als overstroomde rivieren. Brommers palmen ook het voetpad in, auto's moeten lang wachten, voetgangers zigzaggen.


De heerlijke kitsch van een Cau Dao tempel. Het recente geloof is een mengelmoes van alles wat kleurrijk is, zo lijkt het.


We aanschouwden de Mekongdelta vanuit een klein bootje. Smalle kanaaltjes verbinden de verschillende grote takken. De oevers zijn GROEN!


Het leven zoals het is: de Mekongdelta in het grensstadje Chau Doc.


Op weg naar Phnom Penh werden de huizen aan de oevers alsmaar armtieriger. Het zou een voorbode zijn van wat komen zou: Cambodia is duidelijk veel armer dan Vietnam.

07/01: Kampot a la francaise

Categorie: Algemeen
We hebben de voorbije dagen in Kampot doorgebracht. Het provinciale stadje kon niet uitpakken met grootse bezienswaardigheden, maar ons guesthouse, een leuke omgeving en een scooter maakten dit gebrek meer dan goed. Je zou Kampot kunnen vergelijken met Diest: om tien uur liggen de meeste mensen al te snurken (een Fillipinoke doen dus). In Diest is dat erg triestig, hier zeer charmant. De Kampotianen zijn overigens met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vriendelijker dan Diestenaren. Kampotianen zijn misschien zelfs de vriendelijkeste Cambodianen!

Ons guesthouse was fantastisch. Onze kamer was zo luchtig dat het leek alsof we onder de blote hemel sliepen - natuurlijk met muskietennet als romantisch verweer tegen allerhande kleine beestjes. We konden 'uitrusten' in de loungy bar, met de juiste muziek en lekker eten. In de tuin hingen hangmatten, die eigenlijk niet zo goed lagen, maar toch...

In de omgeving van Kampot hebben rijke Fransen zich in een niet echt ver verleden goed laten gaan. Villa's met grondplannen waar wij jaloers op zijn, hebben de tand des tijds niet echt glansrijk doorstaan en de ruwbouw die overschiet is ingepalmd door arme Cambodianen. Het oude beachresort Kep staat vol met deze verkommerde grandeur. Zelfs het strand ligt er triestig bij: de Fransen verscheepten zand uit Sihanoukville om in stijl te kunnen baden, daar heeft Cambodja echt geen geld voor.

In dezelfde stijl, maar iets extremer, werd Bokor Hill Station in de jaren twintig opgericht. Om zichzelf een vlucht uit de tropen te gunnen, bouwden de Fransen een handvol buitenverblijven, een casino, een kerk en een majestueus hotel bovenop een door jungle overwoekerde berg. Daar is het iets koeler, ziet u. Vandaag blijven ook daar enkel skelletten over. Om er te geraken moesten we met onze scooter 35 km over een ooit geasfalteerde bergpas. De asfast is samen met de grandeur verdwenen en wat overblijft is een wel erg hobbelige "weg". Voor diegenen die niet tussen de regels willen lezen: de rit naar boven was verschrikkelijk en Karolien heeft een klein deel te voet afgelegd. Eens boven was het leed snel vergeten, de kerk en vooral het hotel hebben verrassend goed stand gehouden en we konden ons de Franse hoogdagen gemakkelijk inbeelden. Het uitzicht uit de suites was spectaculair.

Het zou kantje boordje worden, voor het donker beneden zijn. Het was al vier uur en de 35 km had zeker twee uur in beslag genomen. Gelukkig zijn Cambodianen verrassend vriendelijk en twee iets rijkere jonge heren boden ons een lift aan in hun pick up, de scooter in de bak. Dat aanbod sloegen we natuurlijk niet in de wind, sjeezend met de 4x4 was merkelijk aangenamer voor de kont.

Met een biertje en een luchtige film sloten we de dag af in stijl. Vandaag zijn we verhuisd naar Sihanoukville, een lelijke stad met leuke stranden. Morgen geven wij onze konten de rust die ze verdienen en zal de zonnecreme overvloedig vloeien!

07/01: Kampot - Sihanoukville

Categorie: Reisroute
met een gedeelde taxi (met tien in de Toyota Camry, de teller stond op 323000... ...mijl!) - vertrek: 10.00 - aankomst: 12.30 - Prijs: 2,80 euro PP

04/01: Phnom Penh - Kampot

Categorie: Reisroute
met de bus - vertrek: 13.00 - aankomst: 17.30 - Prijs: 2,80 euro PP

03/01: Phnom Penh

Categorie: Algemeen
Foto's van Saigon en alle Vietnamese hotelkamers zullen nog op de website verschijnen, maar architrage computers en virussen zorgen voor onvoorziene vertraging.

Phnom Penh dus...

De Cambodiaanse hoofdstad is verrassend klein en bijzonder aangenaam, mede omdat de Khmer, het Cambodiaanse volk, is nog vriendelijker dan het Vietnamese. De stad is bezaaid met stupa's en wats, erg sierlijke, puntige tempels. Het Koninklijk paleis is een prachtig voorbeeld en is volgens onze bescheiden (maar alreeds behoolijk gedocumenteerde) mening een bezienswaardigheid van wereldklasse.

Cambodia is natuurlijk niet beroemd om zijn topmonumenten, maar eerder berucht om zijn beangstigend recente volkerenmoord. het nabij Phnom Penh gelegen massagraf en een gevangenis van de Rode Khmer zijn daar bewijzen van. De foto's van de nu dode mensen en martelpraktijken zijn zeer aangrijpend, de schedels bij het massagraf laten helaas geen ruimte voor twijfel. Het zijn er, op die plaats, 9000. Meer dan een miljoen andere schedels liggen verspreid over talloze andere Killing Fields.

We hebben in Phnom Penh vooral wat uitgerust, vooral om onze rugzakken eens niet om de twee dagen te moeten inpakken. We hebben dus onze batterijen goed opgeladen om de rest van Cambodia met goede moed te kunnen ontdekken. Morgen beginnen we eraan en reizen we naar Kampot, dat een waaier aan activiteiten te bieden heeft: watervallen, een verlaten bergstadje van de Fransen, een kustresort. Na Kampot trekken we door naar de Costa del Cambodia, Shihanoukville, waar we onze strandskills eens gaan uitproberen!

01/01: Oudjaarsdiner

Categorie: Eten
Met Kerst hebben we het nog sober gehouden maar om 2007 in stijl af te sluiten en het nieuwe jaar alvast te vieren, hebben we ons eens goed laten gaan in een gezellig Indonesisch restaurantje. Een culinaire Indonesische vooruitblik op wat komen moet in 2008 zowaar...

Voorafje: Lumpia Semarang: loempiaatjes gevuld met groentjes en geserveerd met een lekkere pindasaus, doorgespoeld met een Pina Colada en Tequilla Sunrise.

Hoofdgerecht: Ayam Balado (kip met een saus van tomaten, ui en chilipepers) en Ayam Bumbu Bali (gegrilde kip met een zeer kruidige saus) en gestoomde rijst. Om het toch een beetje Cambodiaans te houden hebben we er maar een Ankor bier bij gedronken.

Intermezzo: Omdat maandag Lariamdag is: Lariam. Niet zo lekker...

Dessert: gefrituurde ananas met een trio van ijs en geflambeerde banaan met vanilleijs.

Van dit alles konden wij genieten op een overdekt dakterras, met zicht op de rivier. Dit gehele feestmenu heeft ons welgeteld 15 euro gekost. Samen weliswaar.

En oh ja... nadien konden wij - in tegenstelling tot de Brusselaars - ons vergapen aan een nieuwjaarsvuurwerk.

01/01: Noedelieuwjaarsbrief

Categorie: Algemeen
Phnom Penh, 1 januari 2008


Het is niet omdat ze Nieuwjaar hier wat later vieren
En geen bal snappen van kerstbomen versieren
Dat wij verzuimen in eindejaarswensen
Voor jullie thuisblijvende mensen

Dat iedereen mag blaken van gezondheid
Pijnloze gewrichten zijn een topprioriteit
Hopelijk is ook stress voltooid verleden tijd
En blijven jullie gespaard van vermoeidheid

Degenen die al iemand aan de haak hebben geslaan
Laat de passie en romantiek niet meer overgaan
En niet dat we voor de rest iemand specifiek willen viseren
Maar wanneer gaan de zussen en nichten eens beginnen verkeren?

Dat de arbeid voldoening mag genereren
Indien niet, veel succes bij het solliciteren!
Voor allen die met hun neus de boeken moeten induiken
Laat de proffen en docenten maar een poepje ruiken

Voor de zoekenden: een droomhuis groot of klein
Maar wacht met het feestje tot we terug zijn
Alvast veel plezier met het decoreren
En indien nodig ook met het renoveren

Maar bij al deze wensen mag niet ontbreken
Dat de Noedels veilig naar huis wederkeren
De eerste helft moeten jullie het nog zonder ons stellen
Eens juli zijn de foto's en verhalen niet meer te tellen!

Dikke zoenen van jullie liefste kapoenenO <- Hier zitten we!