Noedels

Reisdagboek van Pieter en Karolien

Archief: September 2007

U bekijkt momenteel de archieven voor September 2007.

30/09: Bijdrage van Noedelsmurf

Categorie: Noedelsmurf
"Onlangs heb ik een berg beklommen
En terwijl van lalala gezongen.
Dat ging heel vlot vanuit het dal
Alleen die Noedels in mijn zog slenterden nogal.
Mensen mogen namelijk niet te snel stijgen
Want dan beginnen ze te hijgen.

Het uitzicht over het klooster was een plaatje
Dat hebben ze natuurlijk vastgelegd met hun cameraatje.
Ook de omgeving verdient veel lof.
Biosmurf vindt het hier vast heel tof!
De bergen hebben hun herfstjasje al aan
Want het is heel fris eens de zon is ondergegaan.

Overdag brandden de zonnestralen, dus zweette ik
En ohja, ik ben begroet door een lieve monnik.
Ik pufte dan heel de tijd 'Ooohm'
En daardoor werd ik een beetje loom.
's Avonds nog een tasje thee voor het slapengaan
Dan is een smurf helemaal voldaan."

Noedelsmurf klimt op een berg

30/09: Xiahe

Categorie: Algemeen
Het oorspronkelijke plan was om meteen van Lanzhou naar Linxia te gaan en daar een nacht te blijven. Het gestaar van de plaatselijke en nogal norse bevolking was echter zo irritant en het leek alsof er niets te beleven was in het stoffige stadje dat we maar hebben besloten om dezelfde dag nog door te rijden naar Xiahe (uitgesproken als Shache).

De busritten waren nogal hobbelig maar het uitzicht was spectaculair. Bergen in allerhande groene en bruine schakeringen en af en toe wat felle vlakken van de maisvelden...

Xiahe ligt op maar liefst 2900m hoogte en is prachtig gelegen in een dal, omgeven door boomloze, groene bergen. Het dorpje is eigenlijk niet veel meer dan een lange, brede straat langs een riviertje en vol winkeltjes en een imposant boeddhistisch kloostercomplex. Het straatbeeld is geweldig kleurrijk, met de huizen vol Tibetaanse beschilderingen en van die monniken getooid in rode of roze lakens.

Voor ons is het letterlijk en figuurlijk een verademing, na het ongezellige Xi'an. Het is hier heerlijk vertoeven op een berg (met geweldig uitzicht over het klooster en de goudkleurige tempels), de Tibetaanse keuken bevalt ons zeer en ook in de brandende zon is het nog aangenaam vertoeven door het briesje (wel veelvuldig insmeren met de hoogste factor).

Morgen gaan we nog een fietstochtje ondernemen naar een naburig dorpje en de volgende ochtend nemen we dan de bus naar Langmussi - eveneens een dorpje met een uitgesproken Tibetaans karakter.

30/09: Lanzhou - Linxia - Xiahe

Categorie: Reisroute
met de bus - vertrek Lanzhou: 08.30 - aankomst Linxia: 12.00 - prijs: 2,7 euro PP.

met de bus - vertrek Linxia: 13.30 - aankomst Xiahe: 16.00 - prijs: 1,8 euro PP.

30/09: Xi'an - Lanzhou

Categorie: Reisroute
met de trein, hardsleeper - vertrek: 23.00 - aankomst: 07.00 - prijs: 16 euro PP.

27/09: Vaarwel Xi'an

Categorie: Algemeen
Naast het Terracottaleger was er niet veel te beleven in Xi'an, dat wisten we op voorhand. Er zijn hier nog wat overblijfselen van een rijk gevuld verleden, zo lazen we in onze goede reisgids. Toch vonden wij ze niet echt de moeite.

Te bedenken dat ze hier met meer dan zes miljoen Chinezen zijn, is het bedroevend dat er hier zo weinig te beleven valt, cultureel dan. Ongeveer de hele stad doet een beetje verouderd aan, met niet onderhouden hoogbouw uit de vroege jaren '90. We voelden ons in deze stad niet altijd op ons gemak en hebben onze spullen meermaals goed vastgehouden, just in case.

Vanavond vertrekt onze nachttrein richting Lanzhou, wat volgens bepaalde bronnen de meest vervuilde stad ter wereld moet zijn. We proberen morgenvroeg dan ook onmiddelijk de bus te nemen naar Linxia, het platteland in.

We zullen via verschillende (volgens de reisgids) pittoreske dorpen richting Chengdu gaan, een grote stad in het zuiden.

We kijken er alvast naar uit om aan een kabbelend beekje een boekje te lezen, geen achtvaksbanen te moeten oversteken (al waren we er erg goed in), niet altijd te moeten afdingen en zonder getoeter wakker te worden!

26/09: Terracottaleger

Categorie: Algemeen
Vandaag een daguitstap naar het teracotta leger ondernomen. Na een klein uurtje met de bus werden we gedropt aan een site die al even toeristisch aandeed als pakweg Eurodisney of Maasmechelen Village qua souvenirverkoop.

De goede raad van Joker Nele opgevolgd en meteen naar de grootste hangar gegaan om de ventjes en hun paarden te bezichtigen. Best wel impressionant in hun hoeveelheid maar nou hadden we toch gedacht dat je er echt langs kon lopen. Tevens is meer dan de helft nogeens niet opgegraven en zie je dus op een berg (weliswaar heel oud en terracottakleurig) zand. Als de opgravingen voltooid zijn, zouden er in de grootste hal zo'n 6000 krijgers moeten staan.

Noedelsmurf vond het allemaal wel iets imposanter maar ja, voor hem zijn die venten dan ook echt wel groot en het moet gezegd, sommigen kijken nogal vies. Hij was wel heel fier toen hij zijn voetjes mocht smurfen in datzelfde oude zand.

De tweede en de derde hal zijn eigenlijk maar klein, donker en rommelig met resten van beelden die ze nog moeten assembleren.

Niet meteen een hoogtepunt op onze Chinareis maar we hebben ze toch maar gezien, nietwaar.

24/09: Pingyao - Xi'an

Categorie: Reisroute
met de trein, hardsleeper - vertrek: 01.40 - aankomst: 11.00 - prijs: 8,3 euro PP.

24/09: Chinese eetgewoonten

Categorie: Eten
Een beknopte introductie in de Chinese tafelgewoonten:

Als je plaats neemt in een restaurant verwachten de kelners dat je meteen bestelt. Ze blijven hoopvol met notaboekje aan de tafel wachten, wat in ons geval nogal lang kan duren.

Voor Chinezen is eten eigenlijk een heel sociale aangelegenheid. Ze bestellen verschillende schotels (eigenlijk porties voor 1 persoon) en dan scheppen ze met van die schattige Chinese lepeltjes hun deel op hun eigen kleine schaaltje. Nooit met je stokjes keuteren in de gemeeschappelijke schotel!

Je krijgt in de deftige restaurants steeds gratis thee bij je avondmaal. Klinkt misschien niet zo appetijtelijk bij pakweg zoetzure kip maar eigenlijk smaakt het best.

De etensresten (bijvoorbeeld botjes of ribbetjes) leg je gewoon op de tafel of in de volkserige zaken drop je het gewoon onder de tafel. Als je gedaan hebt met eten, kieper je servietten en stokjes er gewoon bij. Wij hebben onze tafelmanieren hier gelukkig behouden.

Aan de eetstalletjes op straat is het een heel ander verhaal. In nog geen minuut is je eten klaar en wordt het steeds in een plastic zakje gedaan, al bestel je slechts een klein koekje.

Voila, nu nog oefenen met de stokjes en jullie zullen niet meer uit de boot vallen in een Chinees restaurant.

23/09: Menu van de dag

Categorie: Eten
Vandaag een culinair hoogstaande dag:
Bij het ontbijt hebben we ons even laten gaan: apple pancake voor meneer en choclate pancake voor de juffrouw. Mjam! (2 euro)
Een banaan als tussendoortje (0.10 euro).
Geluncht langs de straatkant (maar buiten de muren van de oude stad wegens duidelijk goedkoper): eerst een snel gewokte portie noedels en dan wat zoete koeken (de Chinese versie van onze kofiiekoeken, zo je wil) (0.60 euro).
Koffiepauze in ons guesthouse: 2 koffies (eentje voor de Australier) en een heel zoet fruitsapje (1.5 euro).
's Avonds in een eerder chic restaurant rijst, kip met champignons en paprika, gefrituurde pakketjes gevuld met varkensvlees en aubergine (4 euro).

Begin al maar te snuffelen in de Aziatische kookboeken!

23/09: Pingyao: de foto's!

Categorie: Foto's
We zijn er nog niet weg en de foto's staan al online! Van service gesproken.

Straatbeeld van het festival

Portretje in de spiegel

Paradedraak

Chinees klasje

Overzichtsbeeld vanop de stadsmuur

De stadsmuur bij zonsondergang

Pingyao by night

22/09: Sante!

Categorie: Algemeen
Vandaag een gelijkaardige dag als gisteren. Foto's bekeken, tempel bezocht en gekuierd door de oude stad. 's Avonds een wandeling gemaakt op de ringmuur bij zonsondergang (en tegelijkertijd noedelsmurf nogeens uitgelaten)...

Nu gaan we hier nog braafjes een yahtzeetje spelen en een grote Tsingtao drinken op Roel z'n gezondheid!

22/09: Genieten in Pingyao

Categorie: Algemeen
Gisteren nog wat genoten van de sfeer in Pingyao. Eerst lekker ontbeten in het leuke guesthouse waar we verblijven (toast en appelpancake! hmmmm!) en dan op naar een grote fototentoonstelling. Die liggen hier verspreid over de oude stad, zijn gratis, vaak in openlucht en zijn vooral heel mooi. Schitterende foto's van over heel China waar we soms wel een tikkeltje jaloers op zijn.

's Middags wat gegeten aan een eetstalletje en dan nog wat verder geslenterd door de stad en een kleine tempel bezocht. We kunnen het wel apprecieren om op een heel ander tempo te leven dan in Beijing. Door puur toeval hebben we nog fietsen kunnen lenen van andere Belgische reizigers om voor ons allen de treintickets naar Xian voor zondagnacht te regelen.

's Avond lekker en vooral heel veel gegeten en nadien nog wat rondgehangen in het guesthouse.

Het mag al wel blijken dat Pingyao ons zeer bevalt... Het is dan wel nogal toeristisch (voornamelijk door het fotografiefestival) maar dan wel allemaal op een charmante manier.

21/09: Beijing - Pingyao

Categorie: Reisroute
met de trein, hardseat - vertrek: 19.15 - aankomst: 07.30 - prijs: 10 euro PP

21/09: De avonturen van Noedelsmurf

Categorie: Noedelsmurf
Noedelsmurf reist met ons mee en bezoekt dus net als ons alle grote bezienswaardigheden. Ijdel als hij is wil hij vooral op de foto staan. Hier zie je het verslag van zijn bezoek aan Beijing.


Noedelsmurf op het Tienanmen plein

Op Tienanmen was het aanhet regenen dus geen zweet daar.

Noedelsmurf in de Verboden Stad

Op de brug in de Verboden stad (2e foto) brak het angstzweet hem uit (hij stond daar maar wankel op een torentje met onder hem water).

Noedelsmurf op een Bonsaiboom

Noedelsmurf had de nood om een boom te smurfen dus hebben we maar een mooie bonsai voor hem uitgezocht.

Noedelsmurf op de Muur

Tijdens het smurfen van de Chinese Muur heeft hij toch wat gezweet ('t waren nogal grote tredes voor de sukkelaar, we hebben hem dan ook de meeste tijd gedragen).

Noedelsmurf in het Zomerpaleis

De poseur!

Noedelsmurf eet noedels!

Het bewijs dat hij al noedels gesmurft heeft, mocht uiteraard ook niet ontbreken.

21/09: Stationsdiner

Categorie: Eten
Het eten vlak voor ons vetrek naar Pingyao:
- twee dubbelcheese burgers
- een big mac
- een mc andalouse
- twee grote en een medium friet
- twee grote en een medium cola
voor de totale prijs van ongeveer 7 EUR.

Onze duurste maatijd tot nu toe, en het had nog niet eens echt gesmaakt!

20/09: Pingyao

Categorie: Algemeen
Een beetje stijfjes maar goed gearriveerd in Pingyao, een handelsstadje dat nog volledig ommuurd is en dat zijn middeleeuws karakter perfect heeft bewaard.

Meteen bij aankomst werden we aangeklampt door een ventje dat een hostel wilde promoten in het historisch centrum. Hier verdient Daniel een zeer eervolle vermelding: een Australier en tevens ervaren reiziger waarmee we op de trein uitvoerig aan de praat zijn geraakt en dankzij zijn kennis van het Chinees een aardige deal voor ons heeft kunnen verkrijgen (we betalen nu 10 euro per nacht, terwijl de eigenlijke prijs 15 euro bedraagt). Hij wist ons ook te vertellen dat er net deze week in Pingyao een festival over fotografie doorgaat. Pitr was plots terug helemaal wakker. Aussie blijkt ook een fotograaf te zijn dus het volgende half uur ging het uitsluitend over getalletjes waarvan ik ergens wel weet dat het specificaties zijn van lenzen.
- "oooh, really, 3.5?"
- "yeah, but 2.8 is good enough too"
- ...

Maar goed, eenmaal terug op krachten gekomen dankzij een welkom ontbijt in onze hostel wilden we meteen de straatjes verkennen (de o zo nodige douche moest wachten tot de reizigers voor ons de kamer uit waren). Na nog geen tien meter kwamen we plots terecht in een bescheiden maar ongelooflijk kleurrijke parade: kronkelende papieren draken, steltlopers en andere fluo figuren trokken vergezeld van de nodige slaginstrumenten vrolijk door de straten.

Het mag al duidelijk zijn dat we hier de komende dagen graag zullen vertoeven ondanks het feit dat het stadje nogal overspoeld is door fotografen... hoe kan het ook anders...

20/09: Inleefoefening

Categorie: Transport
Bedenk je een nachttrein die om pakweg 18u vertrekt, pas om 7u30 de volgende ochtend zal aankomen en volgestouwd met Chinezen die er alles aan doe om hun reputatie van viezeriken en staarders kracht bij te zetten. Spuwen, etensresten droppen op de grond, slijmen ophoesten en luidruchtig zijn zit allemaal vervat in hun takenpakket als treinreiziger.

Hou ook in gedachten dat je het goedkoopste type plaats het gekozen (hard seat, eigenlijk de treinzetels van bij ons maar geloof me vrij, om er nou een nacht in door te brengen is dat echt niet zo luxueus).

Beeld je vervolgens in dat het zo tegen 6 uur 's ochtends is, je maar weinig geslapen hebt en je ledematen niet meer zo fit aanvoelen maar het Chinese landschap voorbij glijdt met de muziek van Amelie Poulain op de mp-3...

En zo wordt een oncomfortabele treinreis toch een beetje romantisch...

20/09: De truc met het chique hotel

Categorie: Algemeen
Een tip van reizigers voor reizigers

De truc met het chique hotel bestaat uit 6 fases:
1. Wees blank
2. Zoek het chiqste hotel in de buurt uit
3. Loop casual doch gedecideerd voorbij de de chinese lakeien aan de ingang
4. Stap in een rechte lijn door naar de toiletten
5. Doe wat je moet doen op een propere wc
6. Was je handen met welriekende zeep, verfris je gezicht en droog dat alles af met een proper handdoekje om van de vieze smog verlost te geraken .

Ziezo, je kan weer helemaal fris je citytrip verderzetten.

De test om te zien of het echt wel een chique hotel was: als er lotion aan de wasbak staat een een chineesje om je de handdoekjes aan te geven heb je een goede keuze gemaakt.

20/09: Vertrek uit Beijing

Categorie: Algemeen
Onze laatste dag in Beijing hebben we nog genoten van een rustig dagje in Beihai park, een gigantisch park in het centrum van de stad met een al bijna even gigantisch meer, en dat alles onder een stralende hemel.

Ons afscheid van de leuke metropool is echter iets mider rustgevend uitgedraaid... Hossend met de propvolle rugzakken en in schril contrast daarmee onze amper gevulde maag met de taxi naar het metrostation (niet zo decadent als het klinkt, gezien het aantal kilometers die we eerder op de dag al hadden afgelegd en de kilometers die ons scheidden van het desbetreffende metrostation). Dan snel ons volgepropt met owee... westers junkfood om ons vervolgens in een metrostel te squeezen en eenmaal terug bover de grond te snelwandelen naar het wel heel grote Westelijke station om de nachttrein naar Pingyao te nemen.

18/09: Weg met het taalplobleem!

Categorie: Eten
Vandaag op zoek naar een goedkoop restaurantje in een hutong terechtgekomen waar ze het eten op straat klaarmaakten.

Het principe is erg eenvoudig en wordt ook in het Chesscafe toegepast. Er liggen bij elk kraam rauwe dingetjes op tafeltjes, je doet degene die je wil opeten in een mandje en ze worden bereid op de wijze van de kraam. Sommigen koken, anderen bakken en iedereen doet er nog de nodige kruiden bij.

Zo hebben wij gekozen voor een soort omelet, een pistolet, een bordje met gebakken noedels met groentjes, gebakken aubergine, champignon, kip, en een groentenstoofpotje met bloemkool, broccoli, pijpajuin, champignon en meer lekkers.
Een heerlijke en avontuurlijke maaltijd voor de prijs van 1,25 EUR voor twee.

Spectakel alom toen er een wagen van de flikken passeerde in de smalle straat. Iedereen dook plots zijn huis in, tafels werden ingeklapt en weggedragen. Over de fruitstallen werden doeken gegooid en het leek plots alsof de hippe straat er nooit geweest was.

Je zou verwachten dat het gedaan was met de pret voor deze avond... Nog geen vijf minuten later werden de tafels terug aangedragen, de bordjes met prijzen terus omgedraaid, werden ogenschijnlijke vuilnishopen terug fruitstallen en werd het etenswaar terug uitgestald.

Op deze laatste avond in Beijing was het eten een heerlijk avontuur.

18/09: Wist je dat...

Categorie: Wist je dat ...
... de tickets voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen zowat 500 EURO(!) kosten?

... ik hier niet kan surfen naar www.aivl.be, de vlaamse website van Amnesty International?

... ze de madammen in de reclames en de boekskes hier bleker maken?

Eindelijk een land waar ze mijn bleek velleke erkennen als schoonheidsideaal!

18/09: Eindelijk wat foto's

Categorie: Foto's
Een korte fotosamenvatting van onze ervaringen in Beijing.
(soms zijn de foto's wat donker maar dat heeft zo zijn redenen en wordt later rechtgezet, als we thuis zijn...)

Hypermodern winkelcentrum

Verboden stad in de smog

Eten in Beijing

De Muur

De nacht valt over het Tienanmemplein

Zomerpaleis: detail

Zomerpaleis: overzicht

18/09: LAMA!

Categorie: Algemeen
Op aanraden van Iris hebben we vandaag de Lama tempel bezocht. Neen, daar vereren ze geen lama's maar het is wel de belangrijkste Tibetaanse boeddhistische tempel buiten Tibet. Nou ja, tempel... het bleek een kleurrijk tempelcomplex te zijn waar per dag kilo's wierook verbrand worden. We werden er helemaal zen van...

Over de verschillende zalen stond een aardige collectie Boeddhabeeldjes verspreid met als uitschieter (en dat valt nogal letterlijk te nemen) een goudkleurige Boeddha van 18 meter (oftewel 4 etages).

Wellicht een van de laatste bezienswaardigheden in Beijing die we bezocht hebben...

18/09: Een jaloersmakertje

Categorie: Algemeen
Karolien heeft vandaag 3 cd's gekocht: 2 van Morcheeba en 1 van Mika (jawel, de Belgische artiest) voor een totaalsom van 78 yuan. Da's dus nog geen 8 euro voor 3 cd's.

Eat that Fnac!

17/09: Zomerpaleis

Categorie: Algemeen
Omdat de keizer niet het hele jaar door in zijn verboden stad wou blijven, liet de rijke man een stulpje bouwen aan de rand van het toen nog smogvrije Beijing. Daar kon hij zich - wellicht niet alleen - tijdens hete zomeravonden terugtrekken.

Om de vele mooie vrouwen rond hem in bikini-korset te kunnen begluren, zorgde hij ervoor dat er water in de buurt was en liet dus een zwemvijver graven.
Het resultaat gingen wij vandaag bewonderen en het moet gezegd, de keizer had smaak - en geld. De zwemvijver is wat groot uitgevallen, men noemt het nu het Kunming Meer en is het centrum van het enorme complex.

Helaas, zo dachten we, was het vandaag een erg smoggerige dag. De overkant van het meer lag altijd in een dichte mist. We wandelden van tempel tot brug, op naar volgende andere tempel. Het werd mooier en mooier naarmate we onze tocht door het park verderzetten. We dachten het hoogtepunt van de dag gehad te hebben toen we bij drie mooie en verlaten tempels alleen overbleven, omringd door het water van het Kunming Meer.
Een kwartiertje en twee kilometer later bleek echter de smog gewone mist te zijn en begon het te onweren, met alle sensatie vandien. Het gros van de overgebleven toeristen rende naar de uitgangen, er kwamen golven op het meer en het water gutste uit de hemel. Op dat momemt begonnen wij aan de klim van een heuvel die vol tempels gebouwd was. Nagenoeg alleen konden we genieten van een prachtig uitzicht over het meer.

Een ding is duidelijk geworden tijdens dit bezoek: de keizer had aan dit paleis een heuse babe-magnet! Geheel onverwacht heeft het Alhambra vandaag plaats moeten maken voor het Zomerpaleis als nummer 1 op het lijstje van mooiste monumenten.

17/09: De Chinese Muur

Categorie: Algemeen
Gisteren de Chinese Muur bezocht en ondanks alle foto's die je er van gezien hebt, is het onvoorstelbaar impressionant om op het gigantische bouwwerk te klauteren.

Eerst een taxi genomen naar de bushalte (klinkt decadent maar Beijing is zoals je al wel vermoedde nogal aan de ruime kant), dan met verassend gemak de bus genomen naar Mutianyu (een district van Beijing, hoewel het 80 km verder ligt). De bus nemen is hier niet zo evident, hebben we al gemerkt, omdat het nu eenmaal een heuse opgave is om de juiste halte te vinden...

De bus heeft ons gedropt ergens dus in die districtstad waardoor we overgeleverd waren aan een taxichauffeur die ons rechtstreeks tot bij de Muur wilde brengen. Na aardig wat afdingen (tot 70 yuan, da's 7 euro voor de heen en terugreis!) konden we dus verder met de taxi naar het wereldwonder. Hoewel... halfweg de trip haalde de man plots zn taxibordje van zn dak... zoooo legaal, dus.

Aangekomen aan de ingang bleek ook dit zogezegde minder toeristische deel nogal een toersitenval. Tot 2 x toe hebben ze geprobeerd om ons een duurder ticket aan te smeren en uiteindelijk zijn we aan halve prijs binnengeraakt als student! HA! The Messers become the Messies!

De klim naar de Muur was al stevig (toch maar NIET met de kabelbaan) en eenmaal erop was het duidelijk dat er ons nog heeel wat tredes te wachten stonden. Wereldwonder EN kuitenbijter in een! Het was een geweldige ervaring ondanks het feit dat het uitzicht over de slingerende Muur in de heuvels enigszins beperkt was door... jawel, de smog...

16/09: ViaVia

Categorie: Algemeen
Voor het personeel van de ViaVia: er lopen hier massa's Ali's en Spermans rond.
Voor onze overige lezers: veel van de Chinezen staren nogal en vaak nogeens niet zo subtiel.
Bleekscheet meisje op een fiets heeft zo ongeveer hetzelfde effect als een groot bord op mijn rug hangen met in het Chinees "staar naar mij" op.

Ook Pieter is al aangeklampt als 'handsome boy', weliswaar door een ijverige verkoopster. Misschien had dat dus eerder iets te maken met het feit dat ze bleekscheten aanzien als wandelende geldzakken...

Overigens zou ik bij deze graag de mythe uit de wereld willen helpen dat ze hier met succes een heropvoedingsstrategie aan het doorvoeren zijn. De policy van niet meer spuwen in het openbaar heeft duidelijk nog niet iedereen bereikt. Ik verdenk de venten er hier trouwens van dat ze hun rochel ophouden tot ik passeer. Alsof het een geweldige openingszin is of het voorspel van een vettige paringsdans. Akkebah!

16/09: Vandaag op het menu...

Categorie: Eten
- ontbijt: twee suikerkoeken, te zoet. Kostprijs: 0.20 EUR voor de twee
- middag niet gegeten wegens op de Muur
- vooravondsnack: twee sesambroodjes met iets deegachtig in. Kostprijs: 0.20 EUR voor de twee
- avond: noedels met (weinig) rundsvlees en groentjes, pikante kip met pindanoten, nasi goreng en een fles Tsing Tao. Kostprijs: 2,60 EUR

16/09: Belginese vergelijking

Categorie: Algemeen
Een aantal opmerkelijke verschillen:
- De fietspaden op de grote lanen zijn hier zowat de breedte van de Mechelsestraat
- De Chinezen moeten ons culinaire mietjes vinden. Look snipperen? Voor mietjes! Een teentje look wordt hier maximaal in 3 gesneden.
- In dezelfde categorie zullen zij onze groentjes platgekookt vinden. Hier alles lekker knapperig, zelfs de paprika!
- De matrassen zijn vergelijkbaar met onze strijkplanken. Hun hardheidsgehalte, dan toch.
- Dat de Chinezen in Leuven niet voor de ingang van het stadspark staan, wijzen en lachen. Zo'n klein lapje gras in vergelijking met de parken hier.

14/09: De verboden stad

Categorie: Algemeen
Vandaag een hoogtepunt van Beijing bezocht. Wat ooit een verboden oord was voor Kim met de pet, wordt nu overspoeld door kuddes Chinezen. Ons zicht werd enigszins vertroebeld door de miezer die al snel heuse regen werd en nog een aantal stellingen. Olympische Spelen enzo...
De verboden stad is niettemin een overweldigend complex in al haar grootsheid en kleuren.

De mosjesmannen ...

null

De toelisten...

null

14/09: Hotel in Beijing

Categorie: Verblijf
Ons eerste hotel viel goed mee. Het was een beetje boven onze stand omdat we het geboekt hadden via connections. Gratis internet, ontdekken we nu pas, terwijl we eigenlijk al deze morgen uitgecheckt hebben...

Nu op naar een goedkoper verblijf in een andere buurt...

14/09: Wist je dat...

Categorie: Wist je dat ...
... Peking meer dan 17 miljoen inwoners telt?
... het Tienanmenplein (Plein van de Hemelse Vrede) het grootste publieke plein ter wereld is?
... de Chinese muur zich - weliswaar onderbroken - uitstrekt over ongeveer 6400 km?
... Chinezen het als een teken van ongeluk beschouwen als noedels breken voor ze gekookt zijn?

13/09: Beijing food

Categorie: Eten
Menu van vandaag:
Ontbijt: lekkere deegdingetjes met sesamzaadjes en groene spikkeltjes erin. Kostprijs: 0,2 EUR voor vier stuks.
Middagmaal: Kip curry met rijst en gebakken kip met kruiden en rijst. Veel te veel. Kostprijs: 3,2 EUR
Avondmaal: Nasi Goreng, groentenschotel met zoete aardappel en champignons en mini wraps met groene groentenvulling. Lekkel en veel te veel. Kostprijs: 4,5 Euro, inclusief 0,2 EUR voor de stokskes!

13/09: Beijing - eerste impressie

Categorie: Algemeen
Na anderhalve dag rondtrotteren in Beijing, hebben we al heel wat indrukken opgedaan...

- De Pekinezen doen duidelijk hun best om hun metropool toch wat groen te houden. Parken de grootte van Leuven, plantjes langs de weg en toch aardig wat lapjes gras naast de 8-vaksbaan.
- Naar het schijnt zijn hier binnenkort Olympische Spelen. Nog nooit zoveel borden met 'opening soon' gezien, o zo schattige mascottes, een hele stad vol sponsorborden, een metrolijn in aanleg en een nieuwe gate op de luchthaven.
- Beijing is helemaal in de ban van shopping malls. Zo nieuw, groot en glimmend als hier vind je ze bij ons niet.
- Bij heldere dag blijkt Beijing toch niet zo helder. Vanuit het vliegtuig was het echt moeilijk om ver te kijken, ook al waren er geen wolken. Op de luchthaven leek het een gore bruine mist die over de stad hing. Gelukkig was het vandaag een beetje aan het regenen, waardoor de smog wel meeviel.
- Het moet gezegd, het rijgedrag van de Chinezen is overroepen. Ze rijden niet al te snel en als voetganger loop je dan ook weinig gevaar bij het oversteken. Je moet enkel in gedachten houden dat auto's die afslaan door het rood mogen rijden. Alleen vermoeden we dat Mao zijn volk ooit heeft wijsgemaakt dat toeteren gelukkig maakt. Je hoort niets anders op straat...

13/09: Sterk staaltje van stereotiep Amerikanisme

Categorie: Algemeen
Hoe grappig dat op het moment dat we langs de goed bewaakte Amerikaanse ambassade wandelen er net een delivery guy met pizza voor de enorme poort staat!

"Show your ID please!"

"I'm solly, I'm just the delively guy..."

13/09: Lufthansa ist toll

Categorie: Algemeen
De vlucht was vermoeiend maar de service geweldig. Aangezien het eten van economy class op was, kregen we het diner van de business class voorgeschoteld.
Nadien nippend aan een baileys, konden we genieten van een prachtig zicht over het nachtelijke Moskou. Een glitterend oranje spinnenweb vanuit de lucht gezien.

11/09: Onze rugzak

Categorie: Algemeen
Inpakken voor tien maanden blijkt geen sinecure.

Het resultaat is echter verrassend compact:

Onze rugzak

Onze rugzak

11/09: Geplande reisroute

Categorie: Reisroute
Dit is de ruwe planning van onze reis:

CHINA: 12 september - 15 november, met stops van gemiddeld een week in Peking, Pinyao, Xian, Lanzhou, Chengdu, Dali, Lijang, Kunming en Guilin.
VIETNAM: 15 november - 15 december
CAMBODJA: 15 december - 15 januari
LAOS: 15 januari - 15 februari
THAILAND: 15 februari - 15 maart
MALEISIň: 15 maart - 15 april
INDONESIň: 3 mei - 2 juli (vlucht vanuit Jakarta, thuiskomst 3 juli)

De opmerkelijke lezer zal het niet ontgaan zijn dat de vertrekdatum uit MaleisiŽ en de aankomstdatum in IndonesiŽ niet aansluiten. Niet dat de oversteek zo lang duurt, maar we willen een marge inbouwen in onze reisplanning, zodat we op het moment zelf kunnen beslissen om langer te blijven, daar waar het goed vertoeven is.

Vast staat dat we pas ten vroegste 3 mei IndonesiŽ kunnen intrekken aangezien een toeristenvisum maximaal 60 dagen geldig is.

Benieuwd hoe lang deze planning eigenlijk stand zal houden...

10/09: Het eten...

Categorie: Eten
... op deze laatste avond op Belgische bodem bestond uit typisch Vlaamse kost:

- pompoensoep
- frietjes met rosbief en appelmoes
- ijs met chocoladesaus.

Voor de volgende tien maanden zal dat festijn niet meer opgaan...

08/09: Welkom

Categorie: Algemeen
Op ons gloednieuwe weblog. Er wordt nog volop aan gesleuteld (onze webmaster heeft een drukke agenda, 't schijnt) dus het kan hier en daar nog wat scheefzitten, ofzo. Anyway, endzzzjoy!O <- Hier zitten we!